OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA DURUMLARI VE BUNUN ÖĞRETİME ETKİSİ (NİTEL BİR ÇALIŞMA)

Author :  

Year-Number: 2015-4
Language : null
Konu : Eğitim Bilimleri, Eğitim Programları ve Öğretim
Number of pages: 466-479
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Eğitim sisteminin en hayati dönemi olarak isimlendirilebilecek okul öncesi eğitim, diğer tüm eğitim basamaklarında olduğu gibi ciddi, bilimsel ve sistematik bir organizasyon ile yapılandırılması gereken ilk basamak olarak karşımıza çıkmakta ve bu basamakta bilişim teknolojilerinin kullanımı önemli görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin bilişim teknolojilerini kullanma durumları ve bunun öğretime etkisini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden “fenomenoloji” deseninden yararlanılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden, “ölçüt örnekleme” yöntemiyle belirlenen 30 okul öncesi öğretmeni, araştırmanın çalışma alanını oluşturmaktadır. Araştırmanın önemli bulgularından bazıları bakıldığında, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun sınıflarında eğitim ve öğretim teknolojisi olarak bilgisayar ve TV kullandığı, çoğu öğretmenin sınıflarında bilişim teknolojilerini etkin kullandığı ve bunun öğrencilerin ilgi ve dikkat düzeylerini olumlu yönde etkilediğini ve bilişim teknolojilerinin yaygınlaşması gerektiğini düşündükleri belirlenmiştir.

Keywords

Abstract

Pre-school education is can be termed of the most crucial period of education system, it is in all other education levels, ıt emerges the first step has to be configured as a scientific, seriously and systematic organization and the use of information technology at this stage is considered important. The purpose of this study, to examine using information technologies conditions of pre-school teachers and effect on the training. Phenomenological design within the qualitative research methods was used in this study. Purpose of sampling methods, "criterion sampling" method designated 30 preschool teacher, is the workspace of the research. When some of the important research findings views of teachers that the majority of the teachers use ,as education technology, computer and TV, most of the teacher's use information technologies effectively in their class and it to students' interests and attention levels positively affected and determined they thought that the spread of information technologies.

Keywords


  • Adıgüzel, A. (2010). İlköğretim okullarında öğretim teknolojilerinin durumu ve sınıf öğretmenlerinin bu teknolojileri kullanma düzeyleri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 1-17.

  • Aktay, S. ve Güven Aktay, E. (2015). İlkokullarda teknoloji eğitimi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, 17-44.

  • Alkan, C. (1992). Eğitim ortamlarının düzenlenmesi. Ankara: Ankara Ün. Eğitim Fak.Yayınları.

  • Arslan, M. (2005). Avrupa Birliği ülkelerinde okul öncesi eğitimin gelişimi ve mevcut durumu, Milli Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi, 167, 1-5.

  • Baydaş, Ö., Gedik. N., ve Göktaş, Y. (2012, 4-7 Mayıs). İlköğretim okullarındaki öğretmenlerin bilişim teknolojilerini kullanma durumu. 4. Eğitim Araştırmaları Birliği Kongresi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.

  • Burgul, N. ve Yagan, M. (2008). The importance and the roles of information technologies in preschool education. Cypriot Journal of Educational Sciences,3 (1). 47-56

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün,Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (3. baskı). Ankara: Pegem Akademi.

  • Creswell, J.W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri (Çev.ed. Bütün, M. ve Demir, S.B.). Ankara: Siyasal Yayıncılık.

  • Çakaloz, B. (2008). Lojistik yönetiminde simülâsyon temelli eğitim yaklaşımları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • Çakmaz, B. (2010). Okul öncesi öğretmenlerinin eğitim teknolojilerini kullanma durumlarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

  • Doğdu, S. ve Arslan, Z. (1993). Eğitim teknolojisi uygulamaları ve eğitim araç gereçleri. Ankara: Tekışık A.Ş.

  • Gök, A., Turan, S. ve Oyman, N. (2011). Okul öncesi öğretmenlerinin bilişim teknolojilerini kullanma durumlarına ilişkin görüşleri. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi. I (3), 60-66

  • Kacar, A.,Ö. (2006). Okul öncesi eğitimde bilgisayar destekli eğitimin rolü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Karataş, H., Alcı, B. ve Karabıyık, B. (2015). Öğretmen adaylarının bilgisayar destekli eğitime ilişkin tutumları. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4 (3), 1-9.

  • Koçak, N. (2001). Erken çocukluk döneminde eğitim ve Türkiye’de erken çocukluk eğitiminin durumu, Milli Eğitim Dergisi, 151, 1-3.

  • Merriam, S.B. (2013). Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber (çev. ed. Turan, S.). Ankara: Nobel Yayıncılık.

  • Plowman, L. & Stephen, C. (2006). Technologies and learning in pre-school education. Paper presented at AERA annual meeting, Education Research in the Public Interest, San Francisco, CA.

  • Prenksy, M. (2001). Digital natives, digital immigrants. On the Horizon, 9 (5),1-6.

  • Punch, K. F. (2011). Sosyal araştırmalara giriş: Nicel ve nitel yaklaşımlar. (Çev. Bayrak, D., Arslan, H. B. ve Akyüz, Z.). Ankara: Siyasal Kitabevi.

  • Sabancı, A. ve Ömeroğlu, M. (2015). Preschool Teachers' Views and Experiences about ICT Use in Instruction: A Case Study. International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 5 (6), 170-183.

  • Sandberg, A. (2002). Preschool Teacher’s Conceptions of Computers and Play. Information Technology in Childhood Education Annual, 1, 245-262. AACE.

  • Şencan, H. (2005). Sosyal ve davranışsal ölçümlerde güvenilirlik ve geçerlilik. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Yavuz Mumcu, H. ve Dönmez Usta, N. (2014). Öğretmen adaylarının bilgisayar ve internet kullanımına yönelik tutumları. Journal of Instructional Technologies & Teacher Education Vol. 3 (3), 44-55.

  • Yıldırım, A. ve Simsek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin

  • Yılmaz, M., Üredi, L. & Akbaşlı, S. (2015). Sınıf öğretmeni adaylarının bilgisayar yeterlilik düzeylerinin ve eğitimde teknoloji kullanımına yönelik algılarının belirlenmesi, International Journal of Humanities and Education, 1(1), 105-121.

  • Yürütücü, A.(2002). Bilişim toplumunda ilköğretim sürecindeki eğitim teknolojileri. II. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu ve Fuar Bildirisi, Sakarya.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics