KİRKPATRİCK DÖRT DÜZEY PROGRAM DEĞERLENDİRME MODELİ

Author :  

Year-Number: 2015-5
Language : null
Konu : Program Değerlendirme
Number of pages: 89-97
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Zengin bir içeriğe sahip olan Kirkpatrick değerlendirme modeli, verilen eğitimle ilgili sonuçların davranışsal olarak da ortaya çıkıp çıkmadığını ortaya koymaya çalışan önemli bir modeldir. Model, tepki, öğrenme, davranış ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Organizasyonel değişim ve düzenlemeler için başka farklı değerlendirme modelleri de olmasına rağmen Kirkpatrick Dört Düzey Değerlendirme Modeli oldukça önemli bir popülariteye sahiptir. Kirkpatrick, bu popülaritenin modelin pratik ve basit olmasından kaynaklandığını ifade etmektedir. Daha çok iş eğitimlerinin değerlendirilmesinde kullanılmakla birlikte son zamanlarda yükseköğretim programlarının değerlendirilmesinde de kullanılmaktadır. Türkçe alanyazın incelendiğinde Kirkpatrick değerlendirme modeliyle yapılan az sayıda çalışma olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Kirkpatrick Dört Düzey Değerlendirme Modelinin ne olduğu ve nasıl uygulandığını ayrıntılı olarak ele alarak bu konudaki alanyazına katkıda bulunmaktır.

Keywords

Abstract

Kirkpatrick program evaluation model with its rich content is quite useful for evaluating whether the education given has also behavioral outcomes. It consists of reaction, learning, behavior and outcomes. Although there are other models for evaluating organizational change and regulations, Kirkpatrick’s Four-Level Evaluation Model is very popular because of its practicality and simplicity. While it is usually used for the evaluation of vocational education, it is increasingly being used for the evaluation of higher education programs. Regardless of its importance, very few studies exist on the subject in Turkish educational research literature. Therefore, the purpose of this study is to introduce Kirkpatrick’s Four-Level Evaluation Model and provide a detailed account of its implications in the educational research.

Keywords


  • Alliger, G.M., & Janak, E.A. (1989). Kirkpatrick's Levels Of Training Criteria: Thirty Years Later. Personnel Psychology, 42, 331-342.

  • Altıntaş, L., & Alimoğlu, M. K. (2013). Eğitim Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Programların Üç Farklı Model İle Bir Arada Değerlendirilmesi: Logic-Bağlam-Girdi-Süreç-Ürün ve Kirkpatrick Modelleri. Tıp Eğitimi Dünyası, 36, 19-30.

  • Eroğlu, U. (2006). İşletmelerde Eğitim Faaliyetlerinin Etkinliğinin Ölçümüne İlişkin Bir Model Önerisi. Yönetim Bilimleri Dergisi, 4 (2), 111-132.

  • Hayes, A. (November, 2008). An interview with Donald Kirkpatrick: The father of evaluation. TrainingZone. http://www.trainingzone.co.uk/topic/training-cycle/interview-donaldkirkpatrick-father-evaluation. Erişim: 01.06.2014.

  • Kaufman, R., & Keller, J. M. (1994). Levels of Evaluation:Beyond Kirkpatrick. Human Resource Development, 5(4), 371-380.

  • Kirkpatrick, D. (January, 1996). Great Ideas Revisited. Trainning & Development, 50(1), 54-59.

  • Kirkpatrick, D. (2006). Seven Keys to Unlock the Four Levels of Evaluation. Performance Improvement , 45(7), 5-8.

  • Kirkpatrick, D., & Kirkpatrick, J. (2006). Evaluating Training Programs: The Four Levels. California: Berrett-Koehler Publishers.

  • Kirkpatrick, J. (Agust, 2007). Hidden power of Kirkpatrick’s Four Levels. Trainning & Development, 61(8), 34-37.

  • Kirkpatrick, D., & Kirkpatrick, J. (2007). Implementing the Four Levels. California: Berrett- Koehler Publishers

  • Kirkpatrick, D., & Kirkpatrick, W. (June, 2013). Creating a Post-Training Evaluation Plan. Trainning & Development, 67(6), 26-28.

  • Praslova, L. (2010). Adaptation of Kirkpatrick’s Four Level Model Of Training Criteria To Assessment Of Learning Outcomes And Program Evaluation İn Higher Education. Educ Asse Eval Acc, 22, 215–225. Doi: 10.1007/s11092-010-9098-7

  • Rajeev, P., Madan, M. S., & Jayarajan, K. (2009). Revisiting Kirkpatrick’s Model –An Evaluation Of An Academic Training Course. Current Science, 96(2), 272-276.

  • Uşun, S. (2012). Eğitimde Program Değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık.

  • Özaydın, B. , Günbatar, M. S. , Önal, N., & Çakır, H. (2012). Öğretmen Yetiştirme Programlarının Sistemik Ve Sistematik Değerlendirilmesi. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama. 2(1), 54-71

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics