EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ENGINEERING FACULTY STUDENTS’ ACADEMIC PROCRASTINATION BEHAVIORS AND PROBLEM SOLVING SKILLS

Author :  

Year-Number: 2021-27
Yayımlanma Tarihi: 2021-06-29 21:39:00.0
Language : İngilizce
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 35-62
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Academic procrastination, a concept that prevents students from participating in teaching processes efficiently and effectively, can be considered as a problem that they need to solve. Academic procrastination, which is the problem of all individuals, is especially important for engineers who focus on problem solving abilities in education and business life. This research aims to examine the relationship between engineering faculty students' academic procrastination behaviours and problem-solving skills in terms of gender, grade, department, graduated high school type, the region of birth and perceived income level. The data of survey research designed a model of Turkey's largest and reputed engineering school of seven engineering faculty of Istanbul Technical University 400 (152 females and 248 males) were obtained from the participants. As data collection instruments; demographic information form, academic procrastination scale (APS) and problem-solving skills inventory (PSI) were used to the individuals who participated in the research. The findings indicated that the relationship between academic procrastination and problem solving scores is negative and low. In addition, students showed significant differences in problem solving skill levels according to grade and department variables.

Keywords

Abstract

Akademik erteleme, önceden planlanmış akademik görevlerin rasyonel gerekçe olmaksızın en son tarihe veya daha sonrasına ertelenmesidir. Diğer yandan, problem çözme, bir hedefe ulaşmada karşılaşılan zorlukların üstesinden gelme sürecidir. Öğrencilerin öğretim süreçlerine etkin ve etkili bir şekilde katılmalarını engelleyen bir kavram olan akademik erteleme, çözmeleri gereken bir sorun olarak düşünülebilir. Tüm bireylerin sorunu olan akademik erteleme hem eğitim hem de iş yaşamında problem çözme becerilerine odaklanan mühendisler için özellikle önemlidir. Bu çalışmanın amacı mühendislik fakültesi öğrencilerinin akademik erteleme davranışları ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin cinsiyet, sınıf, bölüm, mezun olunan lise türü, doğduğu bölge ve algılanan gelir düzeyi açısından incelenmesidir. Bu çalışma betimsel tarama modeli olarak tasarlanmıştır. Araştırma verileri, Türkiye'nin en büyük ve tanınmış mühendislik üniversitesi olan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yedi mühendislik fakültesinden 400 (152 kadın ve 248 erkek) katılımcıdan elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak; Araştırmaya katılan bireylere demografik bilgi formu, akademik erteleme ölçeği ve problem çözme becerileri envanteri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda akademik erteleme ile problem çözme puanları arasındaki ilişki negatif ve düşük düzeyde bulunmuştur. Öğrencilerin akademik erteleme davranış düzeyleri ile araştırma değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak öğrencilerin problem çözme beceri düzeyleri sınıf ve bölüm değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermiştir.

Keywords


  • The Accreditation board for engineering and technology [ABET] (2003). Criteria for accrediting programs. Web: http://www.abet.org/criteria_eac.html adresinden 21.07.2019 tarihinde erişilmiştir.

  • Akbay, S. E. (2010). Cinsiyete göre üniversite öğrencilerinde akademik erteleme davranışı: akademik güdülenme. Akademik özyeterlik ve akademik yükleme stillerinin rolü. Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.

  • Alexander, S. E. ve Onwuegbuzie. J. A. (2007). Academic procrastination and the role of hope as a coping strategy. Personality and Individual Differences. 42, 1301-1310.

  • Alver, B. 2005. Üniversite öğrencilerinin problem çözme becerileri ve akademik başarılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. M. Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 21,75-88.

  • Arıkan, H. E. (2016). Öğretmen adaylarının öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ile akademik erteleme eğilim- leri arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sivas.

  • Bağçeci, B. ve Kınay. İ. (2013); ‚Öğretmenlerin Problem Çözme Becerilerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi‛. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 12(44). Gaziantep. 2. Ulusal Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi‟nde bildiri olarak sunulmuştur.

  • Balkis, M., Duru, E., Bulus, M. and Duru, S. (2006). Üniversite Öğrencilerinde Akademik Erte- leme Eğiliminin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Ege Eğitim Dergisi, 7/2: 57–73.

  • Baran, T. ve Kahraman, S. (2004). Mühendislik Eğitiminde Probleme Dayalı Öğrenme Modelle- ri. I. Ulusal Mühendislik Kongresi Bildiriler Kitabı.

  • Başar, G. (2011); ‚Hemşirelerde ve hemşirelik öğrencilerinde problem çözme ve iletişim becerilerinin değerlendirilmesi”. (Yüksek lisans tezi). İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.

  • Budak, S (2000) ‚Psikoloji Sözlüğü.‛ Bilim ve Sanat Yayınları. Ankara.

  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2015). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınevi

  • Crawley, E.F. Malmqvist, J., Östlund, S., Brodeur, D.R., and Edström, K. (2014) Rethinking Engi- neering Education. Cham: Springer International Publishing.

  • Cumaoğlu, G. K., and Coşkun, Y. D. (2012). Öğretmenlerin akademik erteleme davranışı ile teknoloji kullanım durumları arasındaki ilişki. Electronic Turkish Studies, 7(4).

  • Çakıcı, D.Ç. (2003). Lise ve üniversite öğrencilerinde genel erteleme ve akademik erteleme davranışının incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi. Enstitü Bilgisi. Ankara.

  • Çelik, Ç. B. ve Odacı, H. (2015). Akademik erteleme davranışının bazı kişisel ve psikolojik de- ğişkenlere göre açıklanması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Hacettepe University Journal of Education]. 30(3). 31-47.

  • Çelikkaleli, Ö., Akbay, E. S. (2013). Üniversite öğrencilerinin akademik erteleme davranışı. Ge- nel yetkinlik inancı ve sorumluluklarının incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. 14 (2). 237-254.

  • Çelikkaleli, Ö. (2014). Bilişsel esneklik ölçeği’nin geçerlik ve güvenirliği. Eğitim ve Bilim, [S.l.], v. 39, n. 176, dec. ISSN 1300-1337. Erişim adresi:. Erişim Tarihi: 20 Dec. 2019 doi:http://dx.doi.org/10.15390/EB.2014.3466.

  • Çetin, N. ve Ceyhan, E. (2017). Lise öğrencilerinin akademik erteleme davranışlarının sürekli kaygı, akılcı olmayan inanç, öz düzenleme ve akademik başarı ile ilişkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. (32). 2. 1-20.

  • Davis, D. M. and Hayes, J. (2011). What Are the Benefits of Mindfulness? A Practice Review of Psychotherapy-Related Research. Psychotherapy. 48(2).198-208.

  • Demir, F. ve Kösterelioğlu, İ. (2015). Öğretmen adaylarının akademik erteleme eğilimlerinin incelenmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 8 (39). 595-603.

  • Dinçer, H., Dinçer, P., Burdurlu, B., Hacıvelioğlu, İ. (2003). Türkiye’de EEB Mühendislik Eğitimi. Web: http://emo.org.tr/ adresinden 21.07.2019 tarihinde erişilmiştir.

  • Düşmez, İ. (2013). Akılcı duygusal davranışçı yaklaşıma dayalı akademik erteleme davranışını önleme eğitim programının üniversite öğrencilerinin akademik erteleme davranışları üzerine etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı, Samsun.

  • Ekşi, H. ve Dilmaç, B. (2010). Üniversite öğrencilerinin genel erteleme, karar vermeyi erteleme ve akademik erteleme düzeylerinin sürekli kaygı açısından incelenmesi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 23 (2). 433-450.

  • Elkin, N. ve Karadağlı, F. (2015); Üniversite Öğrencilerinin Problem Çözme Becerilerinin Değer- lendirilmesi. Adıyaman Üniversitesi. Sağlık Bilim Dergisi. Sayı 1(1). s. 11-18.

  • Erdem, A. R. ve Genç, G. (2014); Lise öğrencilerinin problem çözme becerilerine ilişkin görüşle- ri. Turkish Journal of Educational Studies (TURK-JES). Sayı 1(2). s. 1-21.

  • Ertepınar, A. (2000). Nasıl bir üniversite mezunu istiyoruz? Panel konuşmaları, bilimsel toplantı serisi 2. Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları.

  • Genç, S. Z. ve Kalafat, T. (2007); Öğretmen adaylarının demokratik tutumları ile problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 22. s. 10-22.

  • Gençoğlu, M.T ve Cebeci. M. (1999). Türkiye'de mühendislik eğitimi ve öneriler. Mühendislik- Mimarlık Eğitimi Sempozyumu’nda sunulmuştur.

  • Hatay Polat, R. ve Tümkaya, S. (2010); Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin düşünme ihtiyacına göre problem çözme becerilerinin incelenmesi. İlköğretim Online (Elementary Education Online). Sayı 9(1). s. 346-360.

  • Heppner, P. P. and Petersen, C. H. (1982). The development and implications of a personal problem solving inventory. Journal of Counselling Psychology. 29(1). 66-75.

  • Howell, AJ., Digdon, NL., Buro, K., Sheptycki AR. (2007) Relations among mindfulness. Well- being, and sleep. Pers Individ Dif. 2008; 45: 773-7.doi: 10.1016/j.paid.2008.08.005.

  • Isık, U., Harmandar, Demirel D., Gumusgul, O., Ustun, U.D., Demirel, M. (2013) Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinin araştırılması. Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi. 15 (3). 9-18.

  • Kachgal, M. M., Hansen, L. S. and Nutter, K. J. (2001). Academic procrastination preven- tion/intervention: Strategies and recommendations. Journal of Developmental Education. 25. 14-21.

  • Kantek, F. and Yeşilbaş. H. (2019). Türkiye‟deki hemşirelik öğrencilerinin problem çözme dü- zeylerine cinsiyetin etkisi: Bir meta analiz çalışması. Journal of Human Sciences. 16(1). 134142. doi:10.14687/jhs. v16i1.5451

  • Karasar, N. (2014). Bilimsel araştırma yöntemi. (26. baskı). Ankara Nobel Yayınevi.

  • Onwuegbuzie, A. J. (2004). Academic procrastination and statistics anxiety. Assessment ve evalua- tion in higher education. 29 (1). 3-19.

  • Özkütük, N. Silkü, A., Orgun, F. ve Yalçınkaya, M. (2003); Öğretmen adaylarının problem çöz- me becerileri. Ege Eğitim Dergisi. Sayı 3(2). s. 1-9.

  • Özer, A. and Altun, E. (2011). The Reasons for academic procrastination among university stu- dent. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 45 – 72.

  • Saracaloğlu, A. S., Serin, O. ve Bozkurt, N. (2001); Dokuz eylül üniversitesi eğitim bilimleri ens- titüsü öğrencilerinin problem çözme becerileri ile başarıları arasındaki ilişki. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi. Sayı 14. s. 121-134.

  • Saracaloğlu, A. S.. Yenice. N. ve Karasakaloğlu. N. (2009); Öğretmen adaylarının iletişim ve problem çözme becerileri ile okuma ilgi ve alışkanlıkları arasındaki ilişki. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı VI (II). s. 187-206.

  • Sarıoğlu, A. F. (2011). Öğretmen adaylarının akademik erteleme eğilimi ile mükemmeliyetçilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.

  • Senécal, Caroline, Koestner Richard & Vallerand Robert J. (1995) Self-Regulation and Academic Procrastination, The Journal of Social Psychology, 135:5, 607-619.

  • Şahin, S, İbili, E, Uluyol, Ç. (2017). Öğretmen adaylarında problem çözme eğilimi ve internet bağımlılığı ilişkisinin incelenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19 (1) , 1-21. Retrieved from https://dergipark. org.tr/en/pub/akusosbil/issue/31874/347006

  • Şahin, N., Şahin, N., H. and Heppner, P. P. (1993). Psychometric properties of the problem- solving inventory in a group of Turkish university students. Cognitive Therapy and Research. 17(4). 379-396.

  • Tabancalı, E. and Çelik. K. (2013). Öğretmen adaylarının akademik öz-yeterlikleri ile öğretmen öz-yeterlilikleri arasındaki ilişki. International Journal of Human Sciences. 10(1). 1167- 1184.

  • Tümkaya, S. ve İflazoğlu, A. (2000); Ç.Ü. sınıf öğretmenliği öğrencilerinin otomatik düşünce ve problem çözme düzeylerinin bazı sosyo-demografik değişkenlere göre incelenmesi. Sosyal Bilimler Dergisi. Çukurova Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Sayı 6(6). s. 143-158.

  • Uzun Özer, B. (2009). Academic procrastination in group of high school students: frequency. Possible reasons and role of hope. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal. 4(32). 12-19.

  • Yeşil, R. and Şahan. E. (2012). Öğretmen adaylarının akademik işlerini erteleme nedenleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 12(2). 219-236. GENİŞLETİLMİŞ ÖZ Mühendislik; ekonomik ve sosyal güçleri insanlığın istekleri doğrultusunda yönlendire

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics