Kohlberg’in Ahlak Gelişimi

Author :  

Year-Number: 2022-33
Yayımlanma Tarihi: 2022-11-30 23:17:20.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 269-286
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İnsanın dünyaya gözlerini açması ile birlikte içinde yaşayacağı toplumla uyumlu bir yaşam sürebilmesi için o toplumun kültürel yapısına ve belli başlı normlarına uygun davranışlar sergilemesi beklenmektedir. Toplumun bir arada yaşamasına imkan sağlayan bu normlar da o toplumun kültürel yapısından, dini inanışından, gelenek, görenek gibi birçok etkenden payını almaktadır. Kişideki ahlak oluşumu tüm bu süreçlerden elde edilen birikimle şekillenir. Ahlak gelişimini çalışma alanları arasına alanlardan biri de Lawrance Kohlberg’dir. Kohlberg, ahlakı bilişsel bir beceri olarak ele almıştır. Ayrıca insanın herhangi bir olay karşısında iyi veya kötü, haklı veya haksız olması durumlarında bilişsel süreçlerini harekete geçirerek bir yargıda bulunmasını, verilen yargı neticesinde ise harekete geçilmesini oluşturan bir bütün olarak ele almıştır. Kohlberg, ahlaki konularla mikro düzeyde değil makro düzeyde ilgilenmiştir. Ortaya konulan gelişim kuramında kişi, tüm yaşamı boyunca en özgül ve yüzeysel ahlak anlayışından en soyut ve en derin ahlak anlayışına doğru gelişmiştir. Bu çalışma Kohlberg’in Ahlak Gelişimi için ortaya koyduğu yaklaşımlara odaklanmaktadır.

Keywords

Abstract

In order for a person to live a life in harmony with the society he will live in, he is expected to exhibit behaviors in accordance with the cultural structure and certain norms of that society. These norms, which allow the society to live together, also take their share from many factors such as the cultural structure of that society, its religious beliefs, traditions and customs. The formation of morality in the person is shaped by the accumulation obtained from all these processes. Lawrence Kohlberg is one of those who include moral development among his fields of study. Kohlberg considered morality as a cognitive skill. In addition, he considered it as a whole that constitutes a person's making a judgment by activating his cognitive processes in case of good or bad, right or wrong in the face of any event, and taking action as a result of the judgment given. Kohlberg dealt with moral issues at the macro level, not the micro level. In the development theory put forward, the person has developed from the most specific and superficial moral understanding to the most abstract and deepest moral understanding throughout his entire life. This study focuses on Kohlberg's approaches to Moral Development.  

Keywords


  • Aydın, O. (2013). Genel ahlak, hukuk ve cinsellik. Mülkiye Dergisi, 37(4), 139-148.

  • Aytemiz, O. ve Bolat, T. (2009). Kohlberg’in bilişsel ahlaki gelişim modelinden yararla- nan etiksel karar verme modellerinin karşılaştırmalı analizi. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(13), 24-61.

  • Bodur, H. (2017). Etiğin alet çantasına bakmak: ahlak ve ilintili temel kavramlar üzerine notlar. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, (7), 155-190.

  • Bozdoğan, Ç. (2019). Erken dönem uyumsuz şemalar ile Kohlberg ahlaki gelişim kuramı arasındaki ilişkinin incelenmesi *Yayımlanmamış yüksek lisans tezi+. İstanbul Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Çağlar, M. (2016). Kohlberg’in ahlak kuramının izdüşümü olarak örgütsel biliş *Yayımlanmamış dok- tora tezi]. Gebze Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Çam, Z., Çavdar, D., Seydooğulları, S. ve Çok, F. (2012). Ahlak gelişimine klasik ve yeni kuram- sal yaklaşımlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 12(2), 1211- 1225.

  • Çelen, N. (2016). Kohlberg’in ahlak gelişim kuramı üzerine görüşler. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, 13(1).

  • Çırak, G. (2006). Üniversite öğrencilerinin ahlaki yargı yetenekleri ve ahlaki yargı yetenekleri ile kendini gerçekleştirme düzeylerinin karşılaştırılması *Yayımlanmamış yüksek lisans tezi+. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Çiftçi, N. (2003). Kohlberg’in bilişsel ahlak gelişimi teorisi: Ahlak ve demokrasi eğitimi. Uludağ Üniversitesi Değerler Eğitimi Dergisi, 1(1), 43-77.

  • Çinemre, S. (2012). Ahlak eğitimi bağlamında Kohlberg’in ahlak gelişim teorisi ve sorunları *Yayım- lanmamış yüksek lisans tezi+. Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Çinemre, S. (2013). Bir ahlak eğitimcisi olarak Lawrence Kohlberg. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 22(1), 143-164.

  • Dağaşan, E., Osmanoğlu, D. ve Toksun, S. (2017). Dede Korkut hikayelerinin Kohlberg’in ahlak gelişim kuramına göre incelenmesi. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 5(11), 163-181. https://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.509646

  • Emin, O. (2020). Bireyin yaşam boyu gelişiminde ahlaki ve dil gelişimi. Aziz Kiril Üniversitesi, Kuzey Makedonya.

  • Ergin, M. (1982). Türk dil bilgisi. İstanbul: Bayrak Yayınları.

  • Ersoy, N. (1997). Adalet alanında çalışan ve bu konuda eğitim görenlerin ahlaki gelişim evrelerinin incelenmesi *Yayımlanmamış yüksek lisans tezi+. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler

  • Gürses, İ. ve Kılavuz, M. (2016). Kuşakların Ahlaki değerleri birlikte öğrenme- si: Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramı açısından bir değerlendirme. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 25(1), 97-117.

  • İz, F. (2009). Kohlberg’in bilişsel ahlak gelişim kuramına göre hemşire öğrencilerin ahlaki yargı yeteneklerinin belirlenmesi *Yayımlanmamış doktora tezi+. İzmir Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi.

  • Kesgin, S. (2011). Cumhuriyet dönemi örgün eğitim kurumlarında ahlak eğitimi. Ankara Üniver- sitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 52(1), 209-238.

  • Koç, M., Çolak, T., Kocaman, O. Ve Bayraktar, B. (2009). Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramına göre üniversite öğretim elemanları ile öğrenciler arasındaki etkileşimin ahlaki düzeyi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2), 757-771.

  • Kulaksızoğlu, A. (1995). Öğretmenlik mesleğinin ahlak ilkeleri doğrultusunda bir deneme. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(7), 185-188.

  • Lawrence Kohlberg (2021, 10 Mayıs). İçinde Wikipe- dia. https://tr.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Kohlberg

  • Norton, B. (2000). Identity and language learning: Gender, ethnicity and educational change. Editorial Dunken.

  • Özen, Y. (2011). Etik mi? Ahlak mı? Modernite mi? Medeniyet mi? Dicle Üniversitesi Sosyal Bi- limler Enstitüsü Dergisi, (5), 63-87.

  • Türer, C. (2016). (Pragmatist) ahlak nedir? Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi, (5), 15-32.

  • Usta, A. (2011). Kuramdan uygulamaya kamu yönetiminde etik ve ahlak. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2), 39-50.

  • Uysal, H. (2010). Ahlak gelişimi ve din *Yayımlanmamış yüksek lisans tezi+. Konya Selçuk Üni- versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Yolcu, M. (2002). Yabancı dil öğrenimi. Dilbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 2(2), 19-73. Extended Summary In order for a person to lead a life in harmony with the society he will live in, he is expec

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics