Ortaokulda Görev Yapan Öğretmenlerin Teknoloji Okuryazarlık Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2022-33
Yayımlanma Tarihi: 2022-12-13 20:40:05.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 118-143
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Teknoloji ve eğitim unsurları insan hayatının daha etken hale getirilmesi açısından önem taşımaktadır. Teknoloji, eğitim ile kazanılan bilgi becerileri daha verimli kullanma konusunda yardımcı olmaktadır. Eğitim alanında teknoloji kullanımına ilişkin öğretmenlerin rolü oldukça önemli ve büyüktür. Çünkü öğretmenin teknolojiye olan tutumu, içinde bulunduğu topluma etkilerinin neler olduğunu sorgulaması ve çok yönlü olarak eğitimde ve ders dışı etkinliklerde teknolojiyi etkin biçimde kullanması öğrencileri etkilemektedir. Çalışma, nicel araştırma türlerinden olan bilimsel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2022-2021 eğitim-öğretim yılında Ağrı ili Doğubayazıt ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokul kademesinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada 265 öğretmen bulunmaktadır. Araştırmada veriler, ‘Öğretmenler İçin Teknoloji Okuryazarlık Ölçeği’ ile elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ortaokulda görev yapan öğretmenlerin teknoloji okuryazarlığı ölçeğinden almış oldukları puanların ölçeğin genelinde ve tüm alt boyutlarında yüksek olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte öğretmenlerin teknoloji okuryazarlığı ölçeğinden almış oldukları puanların cinsiyet, mezuniyet ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık saptanmamıştır.

Keywords

Abstract

Technology and education are important elements in terms of making human life more effective. Technology helps to use the gained through education. The role of teachers regarding the use of technology in the field of education is very important and great. Because the teacher's attitude towards technology, his effective use of technology in education and extracurricular activities affect students. A cross-sectional survey model was used in the research. The universe of the research consists of teachers working at the secondary school level affiliated with the Ministry of National Education in Doğubayazıt district of Ağrı province in the 2020-2021 academic year. There are 265 teachers in the research sample. The data in the research were obtained from the "Technology Literacy Scale for Teachers". According to the results of the research, there was no significant difference in the scores of the teachers in the technology literacy scale according to the variables of gender, graduation and seniority. It was concluded that the teachers who had attended a technology-related training before were better than those who did not receive training in the "Life Skills" sub-dimension. 

Keywords


  • Abdulai, S. (2003). Preparing students for success in the 21st century: Present needs, future imperatives and implications for teachers. Nigerian Journal Educational Foundations, 6(1), 9-19.

  • Ay, K. ve Seferoğlu, S. S. (2020). Farklı ülkelerin STEM eğitimi politikalarının incelen- mesi ve Türkiye için çıkarımlar. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(1).

  • Baran, E. ve Canbazoğlu Bilici, S. (2015) Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) üze- rine alanyazın incelemesi: Türkiye örneği, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30(1).

  • Bayburt, B. ve Eğin, F. (2021) Teknoloji ve sanayideki gelişmelerin yansıması olarak eğitim 4.0. Beyder, 16(2), 137-154.

  • Bölükbaşı, F. (2012) Teknoloji okuryazarlığına ilişkin ilköğretim öğretmenlerinin görüş- leri Ankara ili Çankaya ilçesi örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2021). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

  • Can, S. (2021) Covid-19 pandemi sürecinde beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin çev- rimiçi eğitim uygulamalarına teknolojiyi entegre etme düzeyleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi, Muğla.

  • Dağlı, İ. ve Ezanoğlu, Z. (2021) Ar-Ge, patent ve ileri teknoloji ihracatının ekonomik büyümeye etkileri: OECD ülkeleri için dinamik panel veri analizi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 10 (1), 438-460.

  • Elitaş, T. (2018). Uzaktan eğitim ve iletişim teknolojileri. İstanbul: Cinius Yayınları.

  • Güllü, A. (2020) Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının teknoloji okuryazarlık durumları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu.

  • İzci, E., Eroğlu, M. (2016). Eğitimde teknoloji kullanımı kursu hizmet içi eğitim prog- ramının değerlendirilmesi, International Journal of Human Sciences, 13(1), 16661668.

  • Kanber, A. (2021) Okul yöneticilerinin teknoloji okuryazarlık düzeyleri ile yönetsel güçlülükleri arasındaki ilişki. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.

  • MEB, (2017) Öğretmenlik mesleği genel yeterlikleri. http://oygm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_12/11115355_YYRETMENLYK_ MESLEYY_GENEL_YETERLYKLERY.pdf adresinden erişildi. (ET: 22.02.2022)

  • Oğuz, S. ve Yaşar Dinçer, F. C. (2021) OECD ülkelerinde eğitim ve sağlık harcamaları- nın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: bir panel veri analizi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 17(1), 47-62.

  • Safa, B. S. (2019) Sınıf öğretmenlerinin eğitim teknolojileri kullanım düzeylerinin birey- sel yenilikçilik özellikleri açısından incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.

  • Sırakaya, M. (2019). İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin teknoloji kabul durumları. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(2), 578-590.

  • Şad, S. N., Arıbaş, S. (2010). Bazı gelişmiş ülkelerde teknoloji eğitimi ve Türkiye için öneriler. Milli Eğitim, 185, (278-299).

  • Şahin, M. C. ve Arslan Namlı, N. (2019) Öğretmen adaylarının eğitimde teknoloji kul- lanma tutumlarının incelenmesi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 23(1), 95

  • Tabachnick, B. G. and Fidell, L. S. (2013). Using multivariate statistics (6th ed.), Boston: Allyn and Bacon.

  • Thornton, J. L. (2006). Technology and education.

  • Türk Dil Kurumu (TDK) (2021). Türk Dil Kurumu güncel sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu.

  • Ulutaş, M. (2021). Teknoloji yönetimi: Almanya, Japonya ve Türkiye karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25 (4), 1609-1625.

  • Uyduran, M. (2018) Sınıf öğretmenlerinin bilişim teknolojilerini kullanım düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep.

  • Yiğit, E. Ö. (2011) Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının teknoloji okuryazarlığı düzeyle- rinin ve teknoloji ile bütünleştirilmiş sosyal bilgiler öğretimine yönelik görüşlerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul. Extended Abstract

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics