KPSS Baskısı, Mülakat Stresi, Atanma Endişesi ve Bunların Kıskacında Yürütülen Meslek Öncesi Öğretmen Eğitimi Üzerine Aday Öğretmenlerle Söyleşi ve Görüşmeler

Author :  

Year-Number: 2024-40
Yayımlanma Tarihi: 2024-09-09 17:09:13.0
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi
Number of pages: 45-74
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, lisans eğitimi gören Türkçe öğretmeni adaylarının mesleğe başlamalarında temel belirleyici olan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na yönelik duygu, düşünce ve görüşlerini ortaya çıkarmak ve ortaya konulan görüşler doğrultusunda KPSS olgusunun adayların kendi yaşamlarına ve meslek öncesi öğretmen yetiştirme süreçlerine yansımalarına yönelik genel bir görünüm vermektir. Bu amaçla, görüşme ve etkileşimli grup konuşmaları-diyaloglar ile gerçekleşen söyleşiler yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemi tercih edilerek fenomenolojik araştırma deseni ile yapılandırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 66 Türkçe öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Çalışmada, görüşme (bireysel-grup) tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda, KPSS sınavı, mülakat ve atanma endişesinin öğretmen adaylarının zihinlerini işgal ettiği ve KPSS sınav baskısının olumsuz psikolojik, ekonomik ve eğitsel etkilerinin olduğu ve bunun sonucunda akademik verimsizliğe, sosyal alanda da ümitsizliğe neden olduğu gibi birtakım sonuçlara ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

The aim of this research is to reveal their views the feelings, thoughts and opinions of Turkish teacher candidates who are in graduate education towards the Public Personnel Selection Examination, which is the main determinant for them to start their profession and is to provide a general view of the reflections of the KPSS phenomenon on the candidates' own lives and preprofessional teacher training processes. For this purpose, interviews and interactive group conversations-dialogs were conducted. The research was structured with a phenomenological research design by choosing qualitative research method. The study group of the research consists of 66 Turkish teacher candidates. In the study, interview (individual-group) technique was used. The data obtained were analyzed by content analysis technique. In the study, the KPSS exam, the interview and the anxiety of being appointed occupy the minds of prospective teachers and that this pressure has negative psychological, economic and educational effects. 

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics