Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sınıflarındaki Etkinliklerde ve Okudukları Hikâye Kitaplarında Yer Verilen Değerlere İlişkin Görüşleri

Author :  

Year-Number: 2025-42
Yayımlanma Tarihi: 2025-03-16 21:45:47.0
Language : Türkçe
Konu : Temel Eğitim
Number of pages: 476-518
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı; okul öncesi öğretmenlerinin sınıflarındaki etkinliklerde ve okudukları hikâye kitaplarında yer verilen değerlere ilişkin görüşlerinin niteliksel olarak değerlendirilmesidir. Çalışma nitel bir araştırmadır ve olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile belirlenen, Konya il merkezinde ikamet eden ve okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan, araştırma için gönüllü 20 okul öncesi öğretmeninden oluşmuştur. Veriler, “Kişisel Bilgi Formu” ve açık uçlu sorular içeren yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış, betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin değerler eğitimine sıklıkla yer verdikleri ve çoğunluğunun her gün sınıflarında hikâye kitabı okuduğu tespit edilmiştir. En çok saygı, sevgi, hoşgörü, sabır ve yardımlaşma değerlerine yer verilirken; özgüven, cesaret, vatanseverlik, demokrasi ve adalet gibi değerlere daha az odaklanılmıştır. Değer öğretiminde en çok “drama” etkinliklerinden faydalanıldığı belirtilmiştir. Hikâye kitaplarının çocukların gelişimine uygun olması gerektiği, ancak değerler eğitimi açısından yetersiz kaldığı vurgulanmıştır. Hikâye kitapları aracılığıyla sevgi, saygı ve yardımlaşma değerleri kolay aktarılırken; adalet, demokrasi ve erdem gibi değerlerin kazandırılmasının zor olduğu ifade edilmiştir. Öğretmenler, hikâye kitaplarında sevgi, saygı, paylaşma ve yardımlaşma değerlerine sıkça yer verildiğini, adalet, hoşgörü ve manevi değerlere ise nadiren yer verildiğini belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmenlerin gelişmiş bir hikâye kitabı repertuarına sahip olmadığı da tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to qualitatively evaluate the views of preschool teachers on the values included in the activities and in the storybooks they read in their classes. The study is a qualitative research and a phenomenological design was used. The study group of the research consisted of 20 preschool teachers who were determined by maximum diversity sampling method, residing in Konya city centre and working in preschool education institutions and volunteering for the research. The data were collected with a ‘Personal Information Form’ and a semi-structured interview form containing open-ended questions and analysed by descriptive analysis method. According to the results of the research, it was determined that teachers frequently included values education and the majority of them read storybooks in their classes every day. While the values of respect, love, tolerance, patience and cooperation were mostly included, values such as self-confidence, courage, patriotism, democracy and justice were focused on less. It was stated that ‘drama’ activities were mostly utilised in value teaching. It was emphasised that storybooks should be suitable for children’s development, but they are insufficient in terms of values education. It was stated that while love, respect and cooperation values are easily conveyed through storybooks, it is difficult to teach values such as justice, democracy and virtue. Teachers stated that the values of love, respect, sharing and helping are frequently included in storybooks, while justice, tolerance and moral values are rarely included. It was also determined that teachers did not have a developed storybook repertoire.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics