Sınıf Öğretmenlerinin Öğretmenlik Motivasyon Düzeylerinin İş Doyumuna Etkisinde Akademik Okuryazarlıklarının Aracı Rolüne İlişkin Betimsel Bir Çalışma

Author :  

Year-Number: 2024-40
Yayımlanma Tarihi: 2024-09-25 12:44:35.0
Language : Türkçe
Konu : Temel Eğitim
Number of pages: 225-248
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada, öğretmenlik motivasyonu, iş doyumu ve akademik okuryazarlık arasındaki doğrudan ilişkiler ile akademik okuryazarlığın öğretmenlik motivasyonu ve iş doyumu arasındaki ilişkide aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Niğde ilinde görev yapmakta olan ve çevrim içi ortamda ulaşılan 448 öğretmene, “İlkokul Öğretmeni Motivasyon Ölçeği (Öztürk ve Uzunkol, (2013))”, “İş Doyumu Ölçeği (Şahin (1999))”, “Akademik okuryazarlık Ölçeği (Deniz ve Demir, (2020))” ve “Kişisel Bilgi Formu” uygulanmıştır. Verilerin analizinde yapısal eşitlik modeli (YEM)’nde AMOS 24, değişkenlere ilişkin betimsel istatistik değerleri ve değişkenler arasındaki korelasyon analizlerinde SPSS 27 programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular değişkenler arasında anlamlı ilişkilerin varlığını ortaya koymuş, öğretmenlik motivasyon düzeylerinin akademik okuryazarlık ve iş doyumu ile pozitif yönde anlamlı bir ilişki içinde olduğunu göstermiştir. Yapısal eşitlik analizlerinde ise öğretmenlik motivasyonunun, akademik okuryazarlığın ve iş doyumunun anlamlı bir yordayıcısı olduğu, bunun yanında akademik okuryazarlığında iş doyumunun anlamlı bir yordayıcısı olduğu bulgulanmıştır. Yapısal eşitlik modelinde ise akademik okuryazarlığın iş doyumu üzerindeki dolaylı etkisinin anlamlı olmadığı bulgusu elde edilmiştir. Elde edilen bulgular alanyazın çerçevesinde tartışılarak, araştırmaya ve uygulamaya yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

This study aimed to examine the direct relationships between teaching motivation, job satisfaction and academic literacy, and the mediating role of academic literacy in the relationship between teaching motivation and job satisfaction. "Primary School Teacher Motivation Scale (Öztürk and Uzunkol, (2013))", "Job Satisfaction Scale (Şahin (1999))", "Academic Literacy Scale (Deniz and Demir, 2013)" were asked to 448 teachers working in Niğde province who were reached online. (2020)) and “Personal Information Form” were applied. AMOS 24 program was used in the structural equation model (SEM) in the analysis of the data, and SPSS 27 program was used in the descriptive statistical values of the variables and correlation analysis between the variables. The findings revealed the existence of significant relationships between the variables and showed that teaching motivation levels had a positive and significant relationship with academic literacy and job satisfaction. In structural equation analyses, it was found that teaching motivation was a significant predictor of academic literacy and job satisfaction, and academic literacy was also a significant predictor of job satisfaction. In the structural equation model, it was found that the indirect effect of academic literacy on job satisfaction was not significant. The findings were discussed within the framework of the literature and various suggestions were made for research and practice. 

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics